Hepimizin bildiği üzere aslında dil puanı hem Türkiye’deki dil kursu ile hem de MEB’in sağladığı yurt dışı dil kursu bir şekilde alınabilmektedir, fakat asıl kafa karıştıran kısım üniversitelerden nasıl kabul alabiliriz? Üniversite kabul sürecini hızlandırmak, tamamen öğrencinin elinde olan bir durum. Ne kadar hızlı davranırsanız o kadar şansınızı da arttırmış oluyorsunuz. Yurt dışında master ve doktora yapmak isterseniz üniversitelerle birebir de muhatap olmak zorunda değilsiniz. Bu süreci sizler için büyük metropollerimizde yapan aracı firmalar mevcut ve size ücretsiz danışmanlık yapmaktadırlar.
Bu süreci biraz daha yumuşak atlatmanın birkaç yolunu sunmaya çalışacağım. Öncelikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de yurt dışı eğitim danışmanlığı yapan şirketleri detaylı bir şekilde araştırın. Bu şirketler sizlere oldukça hızlı geri dönüş yapacaklar ve arzu ettiğiniz bilgiyi en sağlıklı yoldan size ileteceklerdir. Ben bu araştırmalarım sonucunda Ankara’da Atec Yurt dışı Eğitim Danışmanlığı’nı seçtim. Kendileriyle önce e-mail aracılığıyla sonra da yüz yüze görüşmelerde bulundum.
Şirketlerle görüşmeye gittiğiniz zaman yapmanız gereken ilk iş ne alanda master veya doktora yapmak istediğinizi net bir şekilde karşı tarafa aktarmanız. Bu hem şirketin araştırma süresini en aza indirecek hem de size daha kalifiye seçenekler sunacaktır. Benim bölümümün de İran Çalışmaları olması sebebiyle araştırmalarımızı İran Çalışmaları ve Ortadoğu Alanında ki üniversiteleri araştırmakla geçirdik. Şirketten 2 gün içerisinde İngiltere’de hangi üniversitelerin bu alanda çalıştığını (şirketin de danışmanlık yapabileceği) ve dil yeterlilik kriterlerini belirten bir e-mail aldım. Bu verilerle beraber kendimde üniversitelerin sayfalarında araştırmalarda bulunarak, okulun yerleşim yerinden, büyük metropollere uzaklığına, akademik kadrosundan, sunduğu olanaklara kadar araştırmalarda bulundum. Burada bir durmak istiyorum. Bu çalışmanın ardından sıra öğrencinin çalışmasına geliyor. Bir üniversiteye başvuruda bulunurken sizden istenen belli başlı belgeler var arkadaşlar. Kısaca sıralamak gerekirse,
Mezuniyet Diploması ve Transkript (Mümkünse İngilizce),
Başarılarınız ve Ödülleriniz,
Katılmış olduğunuz seminerler, konferanslar, projelerle ilgili katılım veya teşekkür belgeleri (Mümkünse İngilizce),
2 Adet Akademik Referans Mektubu (İngilizce, Referans mektubu antetli kağıda yazılmalı ya da zarf antetli olmalı arkadaşlar, bu çok ÖNEMLİ, ayrıca imza ve mühürde önem arz ediyor. ),
Üniversiteye hitaben niyet mektubu (İngilizce),
Üniversiteye sunabileceğiniz dil yeterlilik belgesi IELTS, TOEFL, vs. ( Başvuru yaparken olmazsa olmaz bir şart değil).
Bu belgeler arasında eğer mezuniyet belgeniz ve transkriptiniz İngilizce değil ise dert etmeyin şirketler sizlerin yerine bu çeviri işlemini resmi kanallarla ücretsiz olarak hallediyor. Bu işlemleri eğer elinizi çabuk tutarsanız 10 gün içerisinde bitirmeniz mümkündür.
Bu işlerin de tamamlanmasından sonra artık sıra üniversiteler başvuru aşamalarına geliyor. Ben Atec ile görüşmeye gittiğimde 4 üniversitede kesin karar kıldık. (Bu arada şirketler şu sayıya kadar başvuru yaparız diye ölçüt genelde sunmuyor ama sizinde fazla başvuru yaparak kafa karışıklığının önüne geçmeniz önemli) Bu üniversiteler; Exeter, Durham, SOAS ve King’s College. Başvurularımızı 28 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirdik ve ardından beklemeye başladık. Şirket üniversiteye başvuru yaptığı an, üniversiten de size başvurunuz yapılmıştır içerikli bir e-mail geliyor. Yapmanız gereken bu e-maili anında aracı firmanıza yönlendirmeniz. Bu şirketin de ileriki adımlarda izleyeceği yol için önemli.
Üniversiteler size ortalama 4-6 hafta arasında geri dönüş sağlıyor arkadaşlar. Başvurumuzu yaptıktan 5 gün sonra ise Durham Üniversite’sinden ve ardından Exeter Üniversitesi’nden gelen şartlı kabuller ise gerçekten aracı firmaların burada üstlendiği hızlandırıcılığın bir etkisi. Dil puanım şu anda bulunmadığı için bu kabuller şartlı olarak bana ulaştı. Şartlı kabul şu anlama geliyor, kabul aldığınız üniversitenin dil yeterlilik puanını yerine getirdiğinizde, eğitiminize başlayabilirsinizin kısa versiyonu yani puanım yok hakkım yanar mı diye panik yapacağınız bir durum yok. IELTS ya da TOEFL ile aldığınız sonuçları şirketle paylaştıktan sonra şirket yine sizin yerinize bu yazışmayı yapıyor ve size geri dönüş sağlıyor. Dil puanımı alabildiğim an tekrar sizlere bilgilendirmeler konusunda yardımcı olmak isterim.
Herhangi bir sorunuz olursa ahmetfozyakar@gmail.com adresine her zaman e-mail gönderebilirsiniz.
İyi günler, iyi çalışmalar
Ahmet Furkan Özyakar
Share this content:
41 Yorum