Bu bursla ilgili en çok merak edilen şeylerden biri de üniversitelere başvuru süreci. Ve tabii ki en önemli süreçlerden biri de bu. Bu nedenle bu süreci sizler için biraz aydınlatmak istedik.
Daha önce yayınladığımız üniversitelere başvuru için püf noktalar ve kabaca başvuru takvimi yazısına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Bu süreçte dikkat edilmesi gereken ilk nokta başvuracağınız üniversitenin ilk 500 listesinde olup olmadığıdır. Listeler için TIKLAYINIZ.
Sonrasında ise önemli olan başvuracağınız üniversitenin şartları ve başvuru için istenilen belgelerdir. Bunlar her üniversiteye göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak şu şekilde sayılabilir;
Başvuru şartları;
– 4 yıllık üniversite mezunu olma
– TOEFL’dan 80 ya da IELTS’ten 6,5/7 puana sahip olma
– GRE’den Verbal + Quantative 300 puan ve Analytical Writing’ten 3,5/4 puana sahip olma
– Okul masraflarınızı ve geçiminizi sağlayacak bir finansal kaynağa sahip olma
Başvuru için istenen evraklar;
– Kapalı ve mühürlü zarfta İngilizce transkript
– TOEFL/IELTS ve GRE sonuçları (TOEFL ve GRE, ETS tarafından, IELTS de sınava girdiğiniz kurum (British Council, IDP vs.) tarafından gönderilmeli)
– Resume/CV
– Statement of Purpose
– Referans mektupları
– Başvuru ücreti
Bu evrakları hazırladıktan sonra şartlarını sağladığınız üniversite için başvuruya hazırsınız demektir.
Öncelikle yapmanız gereken başvurmayı düşündüğünüz üniversitenin “Admission” sayfasına girerek “Graduate Admission” sekmesine tıklamak, şartları ve istenen evrakları gözden geçirmektir.
Graduate Admission sayfasına girdikten sonra karşınıza gelen sayfada Future Students ya da Prospective Students sekmesine tıklayarak şartlara ulaşabilirsiniz.
Burada en önemli kısımlardan biri de “Deadline”lar yani son başvuru tarihleridir. Başvurunuzun değerlendirmeye alınabilmesi için son başvuru tarihinden önce en azından online başvuruyu sisteme yüklemiş olmanız gerekmektedir.
Bütün araştırmaları yaptınız, şartları sağlıyorsunuz, evraklarınız hazır, son başvuru tarihi de henüz geçmemiş, bu durumda başvurunuzu yapmak için yine aynı sayfada yer alan “Apply Online” sekmesine tıklıyorsunuz.
Tıkladığınızda başvurduğunuz okulun başvuru arayüzü çıkıyor. İlk defa başvuru yapıyor olduğunuz için bu arayüzde yeni üyelik açıyorsunuz.
Her okulun başvuru arayüzü farklı olabilir ama mantık hepsinde aynıdır. Üyelik oluşturduktan sonra istenen bilgileri dolduruyorsunuz. Bu bilgiler genel olarak;
– Ad, Soyad
– Doğum tarihi
– Adres
– Telefon
– Vatandaşlık
– Vize türüdür. Burada unutmamanız gereken vize türünün “J-1” olması gerektiğidir.
Daha sonra transkriptinizin ve sınav sonuçlarınızın pdf dosyalarını sisteme yüklüyorsunuz. Bazı okullarda pdf dosyası yerine kutucuklara elle giriş yapmanız istenebilir, bu durumda okulunuzun adını ve ortalamanızı yazıyorsunuz. Aynı şekilde CV’nizi de pdf olarak sisteme yüklüyorsunuz.
Gelelim Statement of Purpose’a. SoP yani niyet mektubu başvurunuzun en önemli parçası. Statement of Purpose’unuzda neden o okulu istediğinizi, o bölümün size okumak istediğiniz alanda ne kazandıracağını çok iyi açıklamanız ve sizin o bölüm için ne kadar istekli ve uygun olduğunuzu en iyi şekilde göstermeniz gerekiyor. Bunun için de başvuru yapmadan önce bölümü ve hocaları araştırmanız, yaptıkları çalışmalardan haberdar olmanız ve nasıl bir çalışmaya dahil olmak istediğinizi seçmeniz çok önemli. Ayrıca geçmişteki deneyimlerinizden bahsederek bu deneyimleri okuldaki çalışmalarla nasıl birleştirebileceğinizi göstermeniz de size artı puan kazandıracaktır.
SoP’unuzu sisteme pdf olarak yükleyebilir ya da size verilen kutucukların içine yazabilirsiniz. Bu durum da üniversiteden üniversiteye değişmektedir.
Amerika’daki üniversiteler referans mektuplarını online olarak istemektedir bu nedenle referanslarınızın bilgilerini ve mail adreslerini belirtmeniz yeterli olacaktır. Ancak referanslarınıza gelen maili doldurup göndermeleri gerektiğini hatırlatmayı unutmayın.
Son olarak başvuru ücretini ödüyorsunuz ve arayüzdeki “Submit” butonu aktif oluyor. Unutmayın; submit butonuna basıp başvurunuzu onayladıktan sonra verdiğiniz bilgiler üzerinde değişiklik yapamazsınız.
Birçok okul sınav sonuçlarınızı deadline geçtikten sonra yollamanıza müsaade ediyor ancak bunun süresi ile ilgili olarak okulla görüşmeniz gerekiyor. Ve sonuçları sonradan gönderebilmek için online başvurunuzu mutlaka son başvuru tarihinden önce yollamış olmanız gerekiyor.
Hepinize başvurularınızda kolaylıklar.
Share this content:
24 Yorum