Yurt Dışından Taahhütname/Kefaletname İşlemlerinin Yapılması

Yüksek lisanstan doktoraya geçişteki süreçte taahhütname ve kefaletname yenileme işlemi yurt dışından da yapılabilmektedir. Bunun için yapılacak işlemler aşağıda sıralanmıştır.

– Öğrenci tarafından imzalanan taahhütname yurt dışında noter (Notary Public) tarafından onaylanmalıdır. Onayda noterin imzası ve mührü bulunmalıdır.

– Onaylanan taahhütname apostil (Apostille) yaptırılmalıdır. Apostil yapan kurumlar internetten bulunabilir. Amerika’nın Rhode Island eyaletinde apostil işlemi Secretary of State tarafından 5 dolar karşılığında yapılabilmektedir.

SEVIS Ücreti Ödenmesi

SEVIS ücretini ödemek için DS-2019 belgenizin üzerinde bulunan N ile başlayan SEVIS ID numaranıza ihtiyaç vardır. DS-2019 belgeniz henüz elinize ulaşmamışsa okulunuza e-mail atarak numarayı isteyebilir ya da DS-2019 belgenizin pdf olarak gönderilmesini isteyebilirsiniz.

SEVIS ücreti sadece J-1 vizesi alacak kişi için ödenir. Eşler için SEVIS bedeli ödenmez.

SEVIS bedeli randevudan en az 3 gün önce yatırılmış olmalıdır.

Ödeme ile ilgili videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.youtube.com/watch?v=K3pisY-ikUI&list=UUcvjexYlVFFQ2ESujNamc-A

Amerika Vize Başvurusu

Vize alma sayfası değiştiğinden gerekli değişiklikler yapılmıştır.

Pasaport işlemleri halledildikten sonra sıra vize randevusunu almakta. Vize randevusu almak için DS-2019 belgesinin gelmesini beklemenize gerek yok, ancak sonrasında vize görüşmesine giderken D-160 formunu tamamlamak ve vize görüşmesinden göstermek için DS-2019 belgenizin gelmesi gerek. Randevu tarihinizi ona göre kestirip belirlemek yararınıza olacaktır.

DS-2019 belgesi okulunuz tarafından gönderilen, vize almanız için gerekli olan bilgileri, okulunuzun ismini, eğitim sürenizi, vize türünüzü ve ayrıca SEVIS bedelini yatırırken kullanacağınız SEVIS ID numarasını içeren belgedir. Eğer evliyseniz okulunuzdan eşiniz adına da DS-2019 belgesi istemelisiniz. Bazı okullar belgeyi göndermek için hesabınızda belli bir miktar para göndermenizi isteyebilir. (4000 ile 10000 arasında değişiyor genelde.) Bu paranın uzun süre bankada olmasına gerek yok, parayo gösteren yazıyı alıp parayı geri çekebilirsiniz.

Bekar bursiyerlerimiz için Funda TAŞKIRAN arkadaşımız başvuru sürecini oldukça ayrıntılı anlatmış, BURADAN ulaşabilirsiniz.

Evli bursiyerlerimiz içinse birkaç küçük farklılık var, onları da burada görsel olarak aktarmaya çalışacağız.

D-160 formunu eşimiz de kendisi için dolduruyor, application ID’sini yanımızda hazır bulunduruyoruz.

Kontrol sayfasına kadar Funda hocamızın anlattığı şekilde geldikten sonra karşınıza Başvuru Sahibi Eklemek İstiyor musunuz? sorusu geliyor. Evet diyip devam ediyorsunuz. Karşınıza bu ekran geliyor.

evli1Eşimizin bilgilerini girip Devam’a basıyoruz. Eşimizin D-160 formunun application ID’sini de bu aşamada giriyoruz. (Vize türünü J-2 seçiyoruz.) Karşımıza kontrol sayfası geliyor, bilgiler doğruysa Evet’e basıp devam ediyoruz.

Eğer çocuğunuz varsa “Başka bir başvuru sahibi eklemek istiyor musunuz?” sorusuna “Evet” diyerek ekliyoruz, yoksa Hayır’a basıyoruz.

Karşımıza Başvuru Özet Sayfası geliyor, bu sayfada Devam Et’e tıklayıp pasaportun geleceği postaneyi belirliyoruz. “Devam Et” dediğimizde karşımıza ödeme sayfası geliyor.

Ödeme sayfası geldiğinde Nakit ya da Kredi Kartı seçeneğini seçiyoruz. Nakit seçerseniz sonraki sayfada PDF çıktısını alıp o numarayla Akbank’a gidip ödeme yapmanız gerekiyor.

Daha fazlasını oku

Pasaport Alım Süreci

Pasaport1

 

 

 

 

YLSY sürecinde yurt dışına dil eğitimi ya da lisansüstü eğitim için çıkılırken yapılması gereken ilk işlem pasaport düzenlenmesidir.

Bursiyerler öğrenci konumunda olduğundan ve yurt dışına eğitim için çıkıldığından pasaport harcından muaftırlar.

Pasaport alımı için izlenecek adımlar şu şekildedir;

– Milli Eğitim Bakanlığı’ndan pasaport harcından muaf olunduğunu gösterir belge alınır. Bu belgeyi REBUS üzerinden, “İmzalı evrak talebi” kısmından talep edebilirsiniz.

– MEB’den alınan belge vergi dairesine götürülür. Burada dikkat edilecek nokta gideceğiniz yerin ilçe vergi dairesi değil, bulunduğunuz ilin Vergi Genel Müdürlüğü olmasıdır. Genel Müdürlüğün içinde “Diğer Vergiler” kısmında yazının üzerine mühür vurdurularak kaç yıla kadar verilebileceği yazdırılır. Bazı müdürlükler iki yıllık verirken bazıları bir yıllık verebilmektedir. Yüksek lisans için de gideceğinizi belirterek iki yıllık olmasında ısrar etmeniz ya da doktora icinse 4 yillikta israr etmeniz yararınıza olacaktır.

– Pasaport için gerekli diğer belgeler de hazırlanır. Bunlar;

* İki adet biyometrik fotoğraf (Bazı Emniyet Müdürlüklerinde fotoğraf çekilmektedir.)

* Nüfus cüzdanı aslı

* Pasaport defter bedelini (94 TL) yatırdığınıza dair dekont (Maliye veznesi olan Emniyet Müdürlüklerinde yatırılabilir.)

* Vergi Genel Müdürlüğünden onaylattığınız yazı

* Parmak izi kağıdı (Emniyet Müdürlüğünde parmak izi kaydınız alınır. Eğer daha önce vermişseniz sadece sağ elinizin dört parmağının izi alınarak kontrolü yapılır, sistemde görünürse size buna dair belge verilir.)

* Varsa eski pasaportlarınız

Tüm bu belgeler tamamlandıktan sonra pasaport için müracaat edilir. Müracaat için internetten (https://epasaport.egm.gov.tr/) randevu alınabilir. Randevusuz da gidebilirsiniz ancak randevunuz olursa sıra beklememiş olursunuz.

Kaydınız alındıktan sonra pasaportunuz belirttiğiniz adrese 3-4 gün içinde gönderilir. Eğer pasaportunuzu bir yakınınız alacaksa alacak kişinin TC Kimlik Numarasını da ibraz etmeniz gerekmektedir.

Not: Pasaport defter bedeli daha sonra MEB tarafından ödenmektedir.

İngiltere Vize Başvurusu

İngiltere vize süreci için herhangi bir yerden yardım almanıza gerek yok. Formu doldurmadan önce kayıt sırasında yardım dilini Türkçe seçtiyseniz doldurmanız gereken alanlara ilişkin açıklamaların İngilizce ve Türkçesini de göreceksiniz.

  1. https://www.visa4uk.fco.gov.uk/account/register adresine öncelikle kaydolmanız gerekmekte. Bu kayıt işleminden sonra login olup vize başvuru formunu doldurmaya başlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey şu; hangi vize türüne başvuracaksınız?

1. Eğer TIER 4 e başvuruyorsanız ;

1

Burslu olduğumuz için buna başvurmamız gerektiği yazıyor, TIER 4 için nihai bilgiyi dil okuluna mail yollayarak da alabilirsiniz. KAPLAN’IN İstanbul’da ofisi var, onları da arayabilirsiniz. Ayrıca üniversite başvuruları yaptığınız danışmanlık şirketleri de size yardımcı olmak zorunda; Tier 4 (General) (Sponsored) Student if you are going to be funded by an “official financial sponsor”, which includes LSHTM or other university scholarships or bursaries, the UK government, your home government (though this does not include student loans), the British Council or any international organisation or international company;

2. Eğer TIER 4 istememişseniz bu durumda 6 aylık süre için mi geldiniz yoksa 6 aydan uzun süre için mi geleceksiniz, bunu göz önünde bulundurarak aşağıdaki seçeneklerden birisini seçmeniz gerekecek.

i.      6 aya kadar olan dil okulları için (Benim durumum)

2

ii.      6 aydan uzun süreli dil okulları için

3

Bundan sonra formda ilgili bölümleri dikkatli okuyarak doldurmanız gerekiyor.  Ekonomik olarak gider ve gelirlerimizi soran bu bölümü ben aşağıdaki gibi doldurdum. Mesela ben 3 ay kalacağım 3600 toplam parama yazdım. Siz kendinize göre çarpar sonucu yazarsınız.

MEB in verdiği garantör mektubu zaten ekonomik olarak sorun yaşamayacağımızı gösteriyor. Herhangi bir banka ekstresi, tapu vs ihtiyacınız olmayacak.

Daha fazlasını oku