(İmzalı Belge Talepleri, Kabul Belgesi İşlemleri, Yurt Dışına Çıkış için Yapılması Gerekenler, Bütçe Randevusu İşlemleri, İlk İki Aylık Yurt Dışı Avans Bursu İşlemleri, Harçsız Pasaport İşlemleri ve Geri Ödeme İşlemleri)
Dikkat! REBUS’taki iletişim bilgilerinin öğrenciler tarafından güncel tutulması zorunludur. Bakanlığımız gerekli durumlarda REBUS’ta kayıtlı iletişim bilgilerini kullanarak öğrencilerle iletişim kurmaktadır. REBUS’taki iletişim bilgilerinin güncel tutulmamasından doğacak sonuçlardan öğrenciler sorumlu olacaktır.
Ülkemizin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla 1416 sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımız tarafından verilen burs ile yurt dışında lisansüstü öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerin işlemleri Resmî Burslu Öğrenci Sistemi (REBUS) üzerinden yapılmaktadır.
REBUS üzerinden yapılacak işlemler ile öğrencilerin yurt dışına çıkış işlemleriyle ilgili hususlar aşağıda belirtilmektedir. Öğrencilerin bu konularda azami hassasiyet göstermeleri gerekmekte olup işlemlerin yapılmaması ya da işlemlerin, işlem sırasına uygun olarak yapılmamasından doğacak sonuçlardan öğrenciler sorumlu olacaktır.
A. İMZALI EVRAK TALEPLERİ
İmzalı evrak talepleri REBUS –> Öğrenci Modülü —> Başvuru İşlemleri –> İmzalı Evrak Talebi modülünden yapılabilmektedir. Bu modülden öğrenci belgesi, sponsorluk (finans) belgesi, harçsız pasaport alım yazısı ve hasta sevk yazısı talep edilebilmektedir.
REBUS üzerinden talep edilen belgelerin hazırlanma ve onay aşamalarında öğrencilerin sistemde kayıtlı e-posta adreslerine bilgilendirme yapılmaktadır. Belge talepleri, talep tarihi ve saati önceliğine göre değerlendirmeye alınmakta ve REBUS dışında farklı bir sistemde hazırlanıp REBUS’a yüklenmektedir.
Hasta sevk yazısı hariç olmak üzere her belge türü için 3 (üç) aylık dönemler içerisinde sadece 1 (bir) defa talep kabul edilecek olup sisteme yüklenen elektronik imzalı belge ihtiyaç hâlinde öğrenciler tarafından REBUS’tan tekrar tekrar çıktı alınabilecektir. Dilekçe vb. yollarla Bakanlığımıza ulaşan talepler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Günlük imzalı evrak talebi kotası tüm öğrenciler için 25 (yirmi beş) olarak belirlenmiş olup bir günde en fazla 25 (yirmi beş) öğrencinin evrak talebi değerlendirmeye alınacaktır. Kota dolduktan sonra öğrenciler imzalı evrak talebi oluşturmak için bir sonraki günü bekleyeceklerdir.
Belge talepleri, oluşturulma tarihi ve saati önceliğine göre işleme alınmaktadır. İşlemlerde aksamalar yaşanmaması için işlemlerin sistemden takip edilmesi ve farklı iletişim kanallarından Bakanlık personelinin meşgul edilmemesi gerekmektedir.
Bakanlığımızca hazırlanarak sisteme yüklenen belgelerin görüntülenmesi ve çıktılarının alınabilmesi için aşağıdaki linkte belirtilen işlem basamakları takip edilecektir.
http://evraksorgu.meb.gov.tr/kaynaklar/rebusevrakgoruntulemeyardim.pdf
Daha fazlasını oku